fbpx

Minoxidil

Haargroeimiddelen hebben een prominente positie op de markt tegen haaruitval. Het assortiment is uitgebreid. Shampoos, lotions, poeders en crèmes. Als u de wervende teksten moet geloven, is er voor iedereen een passend middel tegen haarverlies verkrijgbaar. Wat de meeste producenten u niet vertellen, is dat er slechts een paar middelen wetenschappelijk effectief zijn bewezen. Minoxidil is een van deze producten. Naast Finasteride behoort dit wetenschappelijk bewezen haargroeimiddel tot de meest gebruikte middelen tegen ongewenst haarverlies ter wereld.

Minoxidil?
Minoxidil?
Minoxidil, wat is het en wat doet het?

Minoxidil wordt gebruikt door mannen en vrouwen om erfelijke haaruitval, Alopecia androgenetica te verminderen. Het product is verkrijgbaar met verschillende sterktes en heeft de vorm van een lotion of foam. De lotion is eenvoudig in gebruik en pijnloos aan te brengen. Minoxidil zorgt er voor dat de kleine bloedvaten in uw huid verwijd worden. De betere doorbloeding stimuleert de haargroei. Het duurt een aantal maanden, voordat u de eerste resultaten kunt zien. Als u stopt met het gebruiken van het middel, dan verdwijnt de nieuwe haargroei. Minoxidil is in Nederland op doktersrecept verkrijgbaar. Dit laatste kan als een barrière worden beschouwd. Online zijn diverse aanbieders van generieke middelen met Minoxidil te vinden. Let echter altijd op met geneesmiddelen die u niet via een apotheek aankoopt en wees voorzichtig met het gebruik hiervan.

Voor wie is Minoxidel geschikt?

Minoxidil wordt toegepast als middel tegen haaruitval van het mannelijke patroon. Zowel mannen als vrouwen die te maken hebben met Alopecia androgenetica kunnen baat hebben bij het gebruik van Minoxidil. Om te bepalen of het middel voor u geschikt zou kunnen zijn, kunt u kijken naar de onderstaande stellingen.

  • Haaruitval komt voor bij mannen of vrouwen in uw naaste familie.
  • U ziet steeds meer haren in uw kam, op uw hoofdkussen en op overige plaatsen.
  • U doet er veel aan om de ongewenste haaruitval te verbergen.
  • U heeft andere oorzaken van het dunner wordende haar, zoals bepaalde ziekten en medicijngebruik, uitgesloten.

Kunt u positief antwoorden op twee of meer van de bovenstaande stellingen dan kan Minoxidil een remmende werking op het haarverlies hebben. Raadpleeg altijd een huisarts of dermatoloog als u het gebruik van dit middel overweegt. Medicatie en dus ook Minoxidil heeft naast voordelen mogelijk ongewenste bijwerkingen.

Bijwerkingen Minoxidil

De meeste gebruikers ervaren zelden tot nooit ongewenste bijwerkingen. U kunt echter een overgevoeligheid hebben voor bepaalde bestanddelen die in het product verwerkt zijn. Een overzicht van de gemelde bijwerkingen kan onderverdeeld worden in de frequentie waarin deze voorkomen.
Zelden voorkomende bijwerkingen:

  • Allergische reactie, huidirritatie en een droge huid. Zeker bij het eerste gebruik kan uw huid op het haargroeimiddel reageren. U hoeft zich hier niet direct zorgen over te maken. Houdt de irritatie aan dan is het beter om het gebruik van Minoxidil te stoppen.
  • Gewichtstoename, vocht vasthouden. Ervaart u tijdens het gebruik van Minoxidil een onverklaarbare toename van het gewicht? Neem dan contact op met uw (huis)arts.
  • Ongewenste haargroei. Pas op met het gebruik van de lotion. Het kan voorkomen dat de huid die in aanraking komt met Minoxidil haargroei vertoont. Als u de lotion aanbrengt en per ongeluk uw gezicht aanraakt met het middel, verwijder dit dan direct.

Daarnaast zijn er ook nog een aantal bijwerkingen die in zeer zeldzame gevallen voorkomen bij het gebruik van Minoxidil:

  • Hoofdpijn. Uw bloedvaten worden vergroot. Dit kan hoofdpijn veroorzaken. Bij langdurige hoofdpijn is het verstandig om uw huisarts te raadplegen en het gebruik van de Minoxidil door te nemen.
  • Pijn op de borst en hartkloppingen.
  • Een toenemende mate van haaruitval. Als deze periode langer dan 6 weken aanhoudt, kunt u overwegen om het gebruik van Minoxidil te stoppen.
    Al met al kan gezegd worden dat Minoxidil een effectief middel is om erfelijke haaruitval te verminderen. U dient het product echter wel te blijven gebruiken om de resultaten te behouden.
Minoxidil ervaringen

De ervaringen met Minoxidil zijn meestal redelijk positief. Er zijn duizenden mensen die dit haargroeimiddel hebben uitgeprobeerd. Een gedeelte van deze personen ervaart een positief effect. Er zijn echter ook veel mensen die nauwelijks verschil merken. Let op dat er bij het gebruik van dit haargroeimiddel in het begin een shedding kan ontstaan. Dit is een korte periode met extra haaruitval. Als dit gebeurt, hoeft u zich meestal niet druk te maken. Dit is juist een teken dat uw haar reageert op de behandeling. Onder andere op Haarweb zijn er veel Minoxidil en Nanoxidil ervaringen te vinden.

Minoxidil kosten

De kosten van Minoxidil kunnen behoorlijk verschillen. Er bestaan tegenwoordig tientallen merken die dit product kopen. Sommige apotheken produceren dit haargroeimiddel zelf. De kosten variëren van ongeveer 10 euro per maand tot 50 euro per maand. Over het algemeen is de foam variant duurder dan de standaard variant. Let op dat het product eigenlijk alleen door de huisarts kan worden voorgeschreven. Sommige mensen kiezen er echter voor om het product in het buitenland online te bestellen.

Minoxidil FAQ – Veelgestelde vragen

1. Wat is Minoxidil?
Minoxidil is een effectief bewezen haargroeimiddel dat gebruikt kan en mag worden bij de behandeling van haaruitval bij mannen en vrouwen. Het is verkrijgbaar in zowel schuim als in lotion vorm en in twee verschillende sterktes, van 2% en 5%.

2. Hoe werkt Minoxidil precies?
De effecten van Minoxidil op haaruitval werden opgemerkt tijdens onderzoeken naar de effecten die het geneesmiddel heeft op een hoge bloeddruk. De studie liet zien dat het een afname van haaruitval en een verbetering van de haargroei tot gevolg heeft. Het middel is verder ontwikkeld als haargroei lotion. Het gebruik van Minoxidil heeft een positieve invloed op het haarverlies. De haargroei verbetert soms aanmerkelijk. Minoxidil dient op de huid te worden aangebracht.

3. Is Minoxidil geschikt voor mij?
Minoxidil wordt regelmatig gebruikt als behandeling bij overmatige haaruitval. Het middel kan veilig gebruikt worden door mannen en vrouwen die te maken hebben met zogenaamde erfelijke haaruitval. Door tijdig actie te ondernemen bij beginnende haaruitval, kan erger in sommige situaties worden voorkomen. Laat de oorzaak van haaruitval altijd vaststellen door een arts, deze kan u adviseren over het gebruik van een haargroeimiddel als Minoxidil.

4. Is Minoxidil echt veilig voor vrouwen?
In tegenstelling tot de haargroeimiddelen Dutasteride en Finasteride mag Minoxidil wel aan vrouwen voorgeschreven worden. De geadviseerde sterkte is meestal 2%. Regelmatig wordt ook de 5% variant door vrouwen met succes gebruikt.

5. Welke bijwerkingen heeft Minoxidil?
Minoxidil is een relatief veilig middel dat zonder ernstige bijwerkingen langdurig gebruikt kan worden. Bijwerkingen die voorkomen zijn vaak gerelateerd aan de ingrediënten waaronder propyleenglycol dat allergische reacties en huidirritaties kan veroorzaken. Enkele gebruikers zijn ook gevoelig voor de alcohol die in Minoxidil is verwerkt. Als u last heeft van huidirritaties kan een andere variant van Minoxidil eventueel uitkomst bieden. In zeldzame gevallen is er sprake van duizeligheid, hoofdpijn en een lage bloeddruk.

6. Hoe moet ik Minoxidil gebruiken?
Gebruik Minoxidil zoals omschreven op de verpakking. Voor een optimale werking is het belangrijk dat zowel de hoofdhuid als het haar droog zijn op het moment dat de lotion wordt aangebracht. Kies voor het gebruik van handschoenen om de lotion te verdelen. Als de Minoxidil in aanraking komt met andere huid, zorg dan dat deze huid goed wordt schoongespoeld. Hiermee voorkomt u haargroei op ongewenste plaatsen. Minoxidil die per ongeluk in aanraking komt met uw ogen, mond, wondjes of uw neus dient eveneens direct met water afgespoeld te worden.

7. Kan ik mijn haar wassen na het aanbrengen van Minoxidil?
Na het aanbrengen heeft Minoxidil tijd nodig om in te trekken. Wacht daarom zo’n 3 uur met het wassen van uw haar en hoofdhuid. Ga eerst bijvoorbeeld douchen en breng daarna op droog haar de Minoxidil aan. Het voordeel hiervan is dat uw poriën door een warme douche meer open zijn. De lotion kan daardoor beter opgenomen worden.

8. Breng ik Minoxidil op mijn hele hoofd aan?
Het middel is actief op plaatsen waar het wordt aangebracht. Daarnaast verspreid het zich onderhuids. Geadviseerd wordt om het product alleen op de kalende plekken aan te brengen. Bij verspreide of diffuse haaruitval kan de lotion voorzichtig over de hoofdhuid verspreid ingemasseerd worden.

9. Wat gebeurt er als ik Minoxidil niet meer gebruik?
Voor blijvende resultaten dient u het haargroeimiddel Minoxidil te blijven gebruiken. Als het gebruik wordt gestopt, zullen de haren weer uitvallen. Na enkele maanden ziet u dat de haardos dunner wordt. Minoxidil een keer vergeten is niet zo erg. U hoeft een vergeten dosis dan ook niet in te halen. Pas bij het definitieve stoppen, verdwijnt het effect en keer de haaruitval terug.

10. Welke voordelen heeft Minoxidil?
Minoxidil is een effectief bewezen haargroeimiddel dat zowel door mannen als vrouwen gebruikt kan worden. Het is handig in gebruik en kan dagelijks een- of tweemaal gebruikt worden. Het product kent in vergelijking met andere haargroeimiddelen nauwelijks bijwerkingen en biedt redelijke resultaten.

11. Welke nadelen heeft Minoxidil?
U dient voorzichtig te zijn met het aanbrengen van de lotion. Vermijd dat de lotion op plaatsen komt waar u geen haargroei wilt hebben. Voor blijvende resultaten moet u Minoxidil dagelijks blijven gebruiken.

12. Wat kost Minoxidil?
Ook op de website van de Nederlandse Haarstichting vindt u veel informatie over dit middel. Minoxidil is verkrijgbaar van diverse merken en producenten. De kosten worden mede bepaald door de sterkte van de lotion, 2% of 5%.

13. Wordt Minoxidil vergoed door mijn zorgverzekeraar?
Zorgverzekeraars vergoeden de kosten voor haargroeimiddelen niet vanuit de basisverzekering. Enkele verzekeraars hebben mogelijkheden vanuit aanvullende verzekeringspakketten. Hoe een en ander bij uw verzekering is geregeld, kunt u nalezen in de polisvoorwaarden.

Gratis en vrijblijvend een consult inplannen voor behandeling om haaruitval tegen te gaan?

Wilt u naar aanleiding van de tekst over ‘Minoxidil’ een consult inplannen voor een haartransplantatie of andere behandeling tegen haaruitval? Bespreek met ons uw situatie en vertel over uw wensen en verwachtingen tijdens het consult. We bespreken met u graag de mogelijkheden. Vul hiervoor het contactformulier in, bel naar 0495 – 54 78 48 of mail voor een consult naar consult@acuramedischcentrum.nl.

  • Gratis eerste consult
  • Altijd in ervaren handen
  • Uw zorg is onze zorg
  • Professioneel en eerlijk advies
  • Haarstichting samenwerkingspartner
Voor deze behandeling kunt u terecht bij:

Acura Medisch Centrum locatie Weert

Vraag?

    Voornaam, Naam*

    Mail*

    Telefoonnummer*

    Behandeling

    Bericht*

    Ik stem ermee in dat mijn gegevens worden verwerkt en opgeslagen voor contact. Ik zou kennis kunnen nemen van het privacybeleid.
    De toestemming is op elk moment herroepbaar met ingang voor de toekomst. Stuur me een kort mailtje naar mij. Lees het privacybeleid voor meer informatie.

    Velden gemarkeerd met * zijn verplicht.

    Menu