Heeft u last van haaruitval? Dan wilt u vast de oorzaken van haaruitval achterhalen, zodat u gericht stappen kunt ondernemen. Wanneer u merkt dat het haar dunner begint te worden of u merkt dat u kaal begint te worden, kunnen diverse oorzaken aan haaruitval ten grondslag liggen. We zien vaak eerst dat allerlei voedingssupplementen uit de kast worden gehaald. Dit meestal in combinatie met speciale shampoos en conditioners. In werkelijkheid wordt haaruitval meestal veroorzaakt door iets, waar dergelijke supplementen niet of nauwelijks tegen zullen helpen. Maar wat is de oorzaak dan precies? En wat kan er tegen haarverlies worden gedaan?
Wat is de vaakst voorkomende oorzaak van haaruitval?
U heeft er vast wel eens van gehoord, alopecia androgenetica. Als we dit vertalen, spreekt men van erfelijke haaruitval. Erfelijke haaruitval komt naar schatting bij ongeveer 50 procent van de Nederlandse bevolking voor. Bij sommige personen in grote mate, waarbij er alleen nog de haarkrans staat. Er zijn echter ook veel mensen die last hebben van beginnende erfelijke haaruitval, waarbij het haarverlies zich beperkt tot alleen de kruin of de inhammen. Haarverlies kan vervelend zijn en zorgen voor onzekerheid in alle stadia van haaruitval. Of u nu het idee hebt dat u kaal begint te worden of u bent al behoorlijk kaal, mensen worden hier vaak erg onzeker van.
Deze onzekerheid komt vaak onder andere voort, omdat onbekend is hoe de haaruitval zich zal voortzetten. Als u nu kleine inhammen heeft, is het mogelijk dat u over 10 jaar helemaal kaal bent. Het is echter ook mogelijk dat het hierbij blijft. Kortom, haarverlies is een ongrijpbaar fenomeen dat mensen erg onzeker kan maken.
Als u last heeft van haaruitval, is de haaruitval oorzaak die het vaakste voorkomt dus erfelijke haaruitval. Erfelijke haaruitval is vastgelegd in de genen. Is uw broer, vader en opa kaal? Dan is de kans groot dat u dit ook wordt. Hebben ze allemaal een goede bos met haar en geen last van haarverlies? Dan blijft dit u mogelijk ook bespaard. Toch zegt dit niet alles. Wellicht heeft uw opa een neef die wel kaal is geworden en heeft u ook precies die genen.
Waardoor wordt erfelijke haaruitval veroorzaakt?
De vorm van haaruitval die het vaakste voorkomt is dus erfelijke haaruitval. Maar hoe wordt dit dan veroorzaakt? Erfelijke haaruitval komt voor bij miljoenen Nederlanders. Misschien dat u er wel eens iets over gelezen heeft. Erfelijke haaruitval heeft te maken met het hormoon testosteron. Testosteron wordt in de haarwortels omgezet in DHT, een ander hormoon. Dit gebeurt bij iedereen, bij zowel mannen als vrouwen. De ene persoon is echter gevoeliger voor het hormoon DHT dan de andere persoon. Veel haargroeimiddelen zijn daarom gericht op dit DHT. Finasteride bijvoorbeeld, een middel dat per toeval is ontdenkt, zorgt er voor dat de omzetting van testosteron naar DHT tegen wordt gegaan. Let op dat ieder hormoon in uw lichaam een bepaalde werking heeft en dat het verstoren van bepaalde processen bijwerkingen tot gevolg kan hebben. Denk daarom altijd eerst goed na over het eventueel gebruik van haargroeimiddelen. U kunt dit onder andere met uw huisarts of dermatoloog overleggen.
Erfelijke haaruitval wordt dus veroorzaakt door het hormoon DHT. Als u erg gevoelig bent voor dit hormoon, zorgt DHT ervoor dat de haargroeicyclus sterk wordt ingekort. Daarnaast groeit de haar steeds iets minder sterk terug. Omdat iedere haar slechts een beperkt aantal keren kan groeien, heeft dit tot gevolg dat op een gegeven moment helemaal geen haar meer groeit. Het haar wordt dus eerst dunner en uiteindelijk ontstaat een kale plek.
Welke haargroeimiddelen bestaan er voor erfelijke haaruitval?
Er bestaan verschillende haargroeimiddelen die erfelijke haaruitval te lijft gaan. Het is belangrijk dat u zich beseft dat er verschillende oorzaken van haaruitval bestaan. Laat altijd eerst onderzoeken of er wel sprake is van erfelijke haaruitval. Het is namelijk ook mogelijk dat op een andere manier de haaruitval kan worden opgelost.
Het bekendste haargroeimiddel is Finasteride. Dit haargroeimiddel is per toeval ontdekt. Dit medicijn werd namelijk gebruikt voor mannen met last van prostaatvergroting. Het bleek echter dat wanneer iemand dit medicijn nam, haarverlies af kon nemen en dat sommige mensen zelfs weer meer haar kregen. Wat uit onderzoek is gebleken, is dat dit medicijn het omzetten van testosteron naar DHT blokkeert. Sommige mensen krijgen hierdoor minder last van haaruitval. Vaak wordt gezien dat haaruitval redelijk kan worden gestabiliseerd. Let op dat er wel bijwerkingen worden gemeld. Deze bijwerkingen kunnen onder andere zijn: borstvorming bij mannen, een verminderd libido en erectieproblemen.
De grote broer van finasteride is Dutasteride. Dit medicijn blokkeert de omzetting van testosteron naar DHT nog beter. De bijwerkingen komen daardoor echter vaker voor en zijn soms ook heftiger.
Een ander haargroeimiddel is Minoxidil. Dit haargroeimiddel is eveneens per toeval ontdekt. Het zorgt er voor dat de doorbloeding beter wordt, waardoor de haarwortels beter voedingsstoffen kunnen opnemen.
Welke oorzaken van haaruitval bestaan er nog meer?
Er bestaan naast erfelijke haaruitval nog meer oorzaken van haaruitval. Deze zullen we in dit artikel kort toelichten:
- Haaruitval door tekort aan vitaminen of mineralen. We hebben allemaal vitaminen en mineralen nodig. Door onvoldoende inname van deze stoffen of door een slechte opname van het lichaam, kan dit zorgen voor haaruitval.
- Haaruitval door chronische stress. Iedereen heeft wel eens last van stress. Indien er echter sprake is van een langere periode van heftige stress, kan dit haaruitval verergeren. Let op dat ernstige of chronische stress ook een trigger kan zijn voor verschillende andere (haar)ziekten.
- Haaruitval door een haarziekte. Er bestaan tientallen haarziektes. Hiervan is alopecia areata de meest voorkomende. Bij ongeveer twee procent van de bevolking komt dit voor in het leven. Meestal uit dit zich als een kale ronde of ovale plek. Deze plekken kunnen heel klein zijn, maar ook behoorlijk groot worden. Soms gaat dit vanzelf weer weg. Het is nog niet precies bekend wat nu de oorzaak is van alopecia areata. Men denkt dat het een auto-immuun ziekte is.
- Haaruitval door roken. Iedereen weet dat roken slecht is voor de gezondheid en het lichaam. Maar wist u ook al dat door te roken de kans groter is om kaal te worden? De kans is tweemaal zo grot om kaal te zijn rond uw 50e, als u dagelijks een pakje sigaretten rookt.
Oorzaken van haaruitval FAQ – Veelgestelde vragen
Er zijn bepaalde vragen die vaak terugkomen over oorzaken van haaruitval. De meest voorkomende vragen hebben we voor u in het onderstaande overzicht opgesomd. Achter de vragen staan korte en bondige antwoorden.
1. Wanneer heb ik echt last van overmatige haaruitval?
Haaruitval is onderdeel van het haargroeiproces en een normaal, dagelijks verschijnsel. Verliest u langere tijd meer dan 100 haren per dag, dan kan er sprake zijn van overmatig haarverlies. Om erger te voorkomen, laat u de oorzaak van het haarverlies vaststellen door uw huisarts of een dermatoloog.
2. Is haaruitval altijd blijvend?
Nee. De meeste vormen van haaruitval zijn tijdelijk en kennen uiteenlopende oorzaken die variëren van vitaminegebrek tot een medische behandeling. Erfelijke kaalheid, Alopecia androgenetica, is een vorm van blijvend haarverlies.
3. Komt erfelijke kaalheid alleen voor bij mannen?
Nee, alhoewel de naam anders doet vermoeden, worden ook vrouwen regelmatig geconfronteerd met erfelijke of mannelijke kaalheid. Vrouwen kunnen hier op latere leeftijd mee te maken krijgen. Het haarverlies voltrekt zich overigens in een ander patroon dan bij mannen het geval is. Waar mannen diepere inhammen en een kalende kruin krijgen, wordt bij vrouwen de haardos vaak verspreid dunner. Vrouwen worden zelden tot nooit volledig kaal.
4. Veroorzaakt stress haaruitval?
Zware stress die gedurende langere tijd aanhoudt, kan van invloed zijn op uw haargroei. Uw hoofdhuid wordt aangetast en dit kan tot (versnelde) haaruitval lijden. Stress beperken door onder meer te ontspannen en/of regelmatig te bewegen kan haaruitval vaak voorkomen.
5. Herstelt de haargroei zich na tijdelijk haarverlies?
Ja, al is het wegnemen van de veroorzakende factor daarbij van groot belang. Tijdelijke haargroei herstelt zich meestal binnen een aantal maanden. Er zijn geen manieren of behandelingen om dit te versnellen. Het gebruik van een haargroeimiddel kan overwogen worden.
6. Kan haaruitval voorkomen worden?
Haaruitval als gevolg van een medische behandeling, ziekte of medicatie is helaas niet te voorkomen. Wel kunt u het haarverlies proberen te beperken door te kiezen voor een gezond voedingspatroon, regelmatig bewegen en sporten. Vermijd dat u te maken krijgt met een vitamine- en/of ijzertekort en laat stress uw leven niet beïnvloeden. Ook de manier waarop u uw haar verzorgt telt mee. Beperk het gebruik van agressieve synthetische shampoos en conditioners en droog uw haar niet met stylingapparatuur op de warmste stand.
7. Is een haarwerk van invloed op mijn eigen haargroei?
Het dragen van een haarwerk is meestal niet van negatieve invloed op uw hoofdhuid en/of haargroei. Moderne haarwerken zijn gemaakt van materialen die ademen en die de huid niet verstrikken of laten zweten. Haarwerkspecialisten kunnen u helpen met het kiezen van een haarwerk dat perfect bij uw natuurlijke haar en/of uiterlijk aansluit.
8. Hoe stelt een arts de oorzaak van mijn haaruitval vast?
Vaak kan een arts veel opmaken uit uw verhaal en achtergrond. Een huisarts zal ook willen weten of u naast het haarverlies andere klachten heeft. Aan de hand hiervan kan eventueel een bloedonderzoek voorgesteld worden. Heeft u afwijkende waarden van onder meer de schildklier of is er sprake van een vitaminetekort, dan kan een gerichte behandeling gestart worden.
9. Wat is de oorzaak van Alopecia androgenetica?
Deze vorm van haaruitval is grotendeels erfelijk bepaald. Alopecia androgenetica, erfelijke kaalheid, komt voor bij mannen en vrouwen en is een gevolg van overgevoeligheid voor het mannelijke dihydrotestosteron hormoon. DHT beschadigt de haarzakjes, waardoor deze afsterven en nieuwe haargroei is uitgesloten.
10. Hoe ziet erfelijk haarverlies eruit?
Mannen die met deze vorm van haaruitval te maken krijgen zien dit zowel in de haargrens, als bij de inhammen en de kruin. Blijft behandeling uit dan kan Alopecia androgenetica tot volledige kaalheid leiden. Het haarverlies bij vrouwen verloopt volgens een diffuus patroon, verspreid over het hoofd. Het haar dunt uit, maar in tegenstelling tot mannen worden vrouwen zelden helemaal kaal door Alopecia androgenetica.
11. Is het normaal dat haaruitval al op jonge leeftijd tot uiting komt?
Met name erfelijk haarverlies kan, zeker bij mannen, al in de puberteit beginnen. Vrouwen worden doorgaans pas tijdens of na de overgang en op latere leeftijd getroffen.
12. Wat als blijkt dat mijn haaruitval niet erfelijk bepaald is?
Niet iedereen krijgt met Alopecia androgenetica te maken, daarom is het belangrijk om de oorzaak van haaruitval te kennen. Geeft uw (huis)arts aan dat er bij u sprake is van een andere veroorzakende, tijdelijke, factor dan kan een behandeling voorgesteld worden.
13. Is het normaal om dagelijks 150 of meer haren te verliezen?
Gemiddeld verliest iemand dagelijks 50 tot 100 haren. Ziet u meer dan 100 haren na het kammen in een borstel of kam, zit het doucheputje vol met haren en is uw hoofdkussen ’s ochtends bedekt met meer haren, dan is er mogelijk sprake van overmatige haaruitval. Maak een afspraak met uw huisarts om de oorzaak vast te laten stellen. Tijdig actie ondernemen kan erger voorkomen.
14. Veroorzaakt het aanraken van mijn hoofdhuid haarverlies?
Overmatig verzorgen, chronisch aanraken of trekken aan het haar kan zeker haarverlies veroorzaken. Datzelfde geldt ook voor het kammen van uw haar als het nat is. Nat haar kammen kan ook zwak en broos haar tot gevolg hebben. Wees ook voorzichtig met het gebruik van stylingsproducten zoals wax, lak en spray. Als u hiervan te veel gebruikt, kunnen de poriën van de hoofdhuid verstopt raken en wordt de haargroei belemmerd.
15. Kan de haaruitval teruggedraaid worden?
Als bij u Alopecia androgenetica wordt vastgesteld, kunt u met een haargroeimiddel de haaruitval verminderen. Bekende middelen zijn Minoxidil, Finasteride, de Diane pil en Dutasteride. Naast een stabilisatie van het haarverlies wordt in sommige gevallen nieuwe haargroei zichtbaar. Zodra u stopt met het gebruik, keert het haarverlies terug. De enige behandeling met blijvende resultaten is een haartransplantatie.
16. Welke ziektes veroorzaken haarverlies?
Ziektes die bekend zijn om de littekenvorming, zoals Ichen Planus en een aantal vormen van Lupus, hebben soms blijvend haarverlies tot gevolg. Daarnaast is van verschillende medische aandoeningen zoals schildklier problemen, Alopecia areata en hoofdhuidinfecties zoals ringworm bekend dat ze haaruitval tot gevolg kunnen hebben.
17. Ik heb last van haaruitval, zijn mijn haarzakjes dood?
Nee, dat hoeft zeker niet het geval te zijn. Als er nog sprake is van haargroei, hoe dun, kort of verspreid ook, dan zijn er haarzakjes aanwezig en blijft haargroei mogelijk.
18. Hoe lang duurt het, voordat mijn haar terug groeit na tijdelijk haarverlies?
Dit verschilt van persoon tot persoon. U moet rekening houden met een periode van 3 tot 6 maanden, maar het kan ook langer duren.
19. Wat gebeurt er als mijn haarzakjes beschadigd zijn?
Wanneer de haarzakjes beschadigd zijn, is herstel vaak vrij moeilijk. Zorg voor een gezonde hoofdhuid en een optimale doorbloeding. Ontbreekt dit dan kan de kleur van het haar veranderen en verliest uw haar volume, structuur en dikte.
20. Wat is de beste vitamine om haaruitval te verminderen?
Vermoedt u dat u last heeft van haaruitval door vitaminegebrek, laat dit dan door een arts vaststellen. Haaruitval kan onder meer een gevolg zijn van langdurig vitamine tekort, maar ook een gebrek aan ijzer heeft op den duur haaruitval tot gevolg. Veel gebruikte haargroei supplementen bevatten vitamine B met onder meer Biotine. Ook mesotherapie tegen haaruitval kan soms uitkomst bieden.
21. Kan een voedingssupplement haaruitval voorkomen?
Normaliter krijgt u bij een afwisselend, verantwoord voedingspatroon dagelijks voldoende vitamines en mineralen binnen. Wees terughoudend met het gebruik van een voedingssupplement, een teveel van bepaalde vitamines kan uw lichaamsfuncties immers ook schade toebrengen. Gebruik een supplement dat gericht is op een gezonde haargroei en gebruik niet meer dan vermeld op de verpakking.
22. Helpt regelmatig knippen bij het voorkomen van haaruitval?
Gezond haar verdient op gezette tijden een kappersbeurt. Uw kapper kan verzorgingsadvies geven en uw haar van dode puntjes ontdoen. Echter het voorkomen van haaruitval enkel en alleen door regelmatig knippen ligt niet voor de hand.
Gratis en vrijblijvend een consult inplannen voor een haartransplantatie behandeling?
Wilt u naar aanleiding van de tekst over ‘oorzaken van haaruitval’ een consult inplannen? Bespreek uw situatie en mail voor een consult naar consult@acuramedischcentrum.nl.
- Gratis eerste consult
- Altijd in ervaren handen
- Uw zorg is onze zorg
- Professioneel en eerlijk advies
- Haarstichting-keurmerk
Voor deze behandeling kunt u terecht bij:
Acura Medisch Centrum locatie Weert