fbpx

Scalp pigmentatie

Let op

Houd er rekening mee dat wij de hier beschreven behandeling momenteel helaas niet in onze kliniek aanbieden. U bent natuurlijk welkom om er hier meer over te weten te komen. Een overzicht van alle behandelingen die wij momenteel aanbieden vindt u hier: https://acuramedischcentrum.nl/behandelingen/

Wij voeren de scalp pigmentatie behandeling niet uit, maar kunnen u hier wel het e.e.a. over vertellen. We voeren wel bijvoorbeeld de FUE haartransplantatie, baardtransplantatie en mesotherapie behandeling uit.
De laatste jaren zijn er verschillende behandelingen tegen haaruitval ontwikkeld. Een relatief kort bestaande behandeling is de scalp pigmentatie behandeling, ook wel micro haar pigmentatie genoemd. Bij deze ingreep wordt er pigment in de hoofdhuid ingebracht. Dit gebeurt met een hele dunne naald, waardoor het net lijkt alsof iemand nog haar heeft en er stoppeltjes groeien. Veel mensen vinden dit een mooier gezicht, dan wanneer het hoofd helemaal kaal lijkt, met alleen aan de achterkant en zijkanten nog haar. Wanneer u twijfelt tussen deze behandeling en een haartransplantatie, zijn er verschillende zaken die u mee dient te nemen in uw overweging.

Scalp pigmentatie.
Scalp pigmentatie.
Hoe is scalp pigmentatie ontstaan?

We kennen allemaal al langer de permanente make-up behandelingen. Dit wordt onder andere toegepast om de wenkbrauwen voller te laten lijken, de lippen bij te werken of een lijntje bij de ogen te maken. Ongeveer 15 jaar geleden kreeg iemand het idee om hoofdhaar op deze manier na te bootsen. Sindsdien zijn er veel ontwikkelingen in deze branche geweest. Er zijn speciale naalden en pigmenten ontwikkeld. Daarnaast zijn ook speciale technieken ontwikkeld, om stoppels zo goed mogelijk na te kunnen bootsen. Om deze reden wordt deze behandeling ook wel stoppel tattoo genoemd. Let op dat u het haar bij deze behandeling eigenlijk altijd kort moet houden. Wanneer het haar langer wordt, kan het resultaat onnatuurlijk worden.

Voordelen en nadelen van scalp pigmentatie

De scalp pigmentatie behandeling heeft diverse voor- en nadelen. Het belangrijkste voordeel is dat in principe bijna iedereen hiervoor geschikt is. Het resultaat is vaak echter het mooiste bij een donkere huidkleur en donkere haarkleur. Bij licht haar is het resultaat namelijk niet altijd even goed zichtbaar. Daarnaast zijn de kosten van deze behandeling gemiddeld lager dan bijvoorbeeld van een haartransplantatie. Net als bij een haartransplantatie geldt: Hoe groter het te behandelen gebied, hoe hoger de kosten worden. Bij haartransplantaties wordt vaak uitgegaan van het aantal benodigde grafts. Bij micro haar pigmentatie wordt vaak gesproken van te behandelen zones. Hoe meer zones moeten worden behandeld, hoe hoger de kosten. Een nadeel van deze behandeling is dat er veel aanbieders zijn die niet de gewenste kwaliteit kunnen bieden. Daarnaast kunt u nooit meer van kapsel veranderen. Het haar moet namelijk na deze behandeling altijd kort gehouden worden. Op de website van de Haarstichting en de MHP kliniek kunt u meer informatie vinden over de scalp pigmentatie behandeling.

Scalp pigmentatie of haartransplantatie?

De scalp pigmentatie en haartransplantatie behandeling hebben dus beiden voor- en nadelen ten opzichte van elkaar. Wij bieden als kliniek de haarimplantatie behandeling aan. We nodigen u dan ook graag uit voor een gratis en vrijblijvend consult. We kunnen dan de mogelijkheden met betrekking tot de haartransplantatie bespreken. Wanneer u toch een scalp pigmentatie behandeling wilt ondergaan, kunnen we u hiervoor eventueel doorverwijzen naar een andere kliniek.

Scalp pigmentatie – Veelgestelde vragen FAQ

Er zijn bepaalde vragen die vaak terugkomen over scalp pigmentatie. De meest voorkomende vragen hebben we voor u in het onderstaande overzicht opgesomd. Achter de vragen staan korte en bondige antwoorden.

1. Wat houdt scalp pigmentatie in?
Scalp pigmentatie is een andere benaming voor micro haar pigmentatie. Het is een niet-chirurgische behandeling bij overmatige haaruitval en kaalheid. Tijdens de behandeling wordt met behulp van verfijnde apparatuur gekleurde semipermanente of permante pigmenten in uw hoofdhuid ingebracht. De pigmenten lijken op natuurlijke haarstoppels.

2. Hoe wordt een scalp pigmentatie behandeling uitgevoerd?
De behandeling wordt gedaan door een scalp pigmentatie specialist met behulp van een speciaal ontworpen apparaat. Als u het instrument voor het eerst ziet, lijkt het nog het meeste op een tatoeage apparaat. Aan het uiteinde is een korte, fijne naald bevestigd. Hiermee wordt het pigment ingebracht. De behandeling duurt lang en biedt direct zichtbare resultaten. Afhankelijk van de oppervlakte van het te behandelen gebied duurt een enkele sessie tussen de 6 en 8 uur.

3. Kan iedereen met scalp pigmentatie behandeld worden?
Scalp pigmentatie kan ook bij vergevorderde kaalheid uitkomst bieden. Uw geschiktheid wordt beoordeeld door een ervaren specialist. Als er sprake is van actieve huidaandoeningen en/of infecties, dan zal een negatief advies volgen. Wellicht dat u later alsnog voor een micro haar pigmentatie behandeling in aanmerking komt.

4. Waar kan ik terecht voor scalp pigmentatie?
Verschillende micro haar pigmentatie specialisten zijn verspreid over Nederland gevestigd. De kwaliteit loopt uiteen. Ervaren specialisten laten zich geregeld bijscholen en zijn op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen op het gebied van de behandeling, de apparatuur en resultaten. Ga naar meerdere MHP specialisten voor een adviesgesprek. U kunt de mogelijkheden en tarieven dan met elkaar vergelijken.

5. Is scalp pigmentatie hetzelfde als een tatoeage?
Nee, al wordt scalp pigmentatie daar wel geregeld mee vergeleken. Zowel de apparatuur als de pigmenten en inkt verschillen van elkaar. De naald die gebruikt wordt bij micro haar pigmentatie, is korter dan deze van een tatoeage apparaat. Het pigment wordt in de bovenste huidlaag aangebracht en dat is minder diep dan wanneer u een tatoeage laat zetten.

6. Wordt mijn huid verdoofd tijdens een scalp pigmentatie behandeling?
Nee. Zowel van een plaatselijke verdoving als van narcose is geen sprake. Scalp pigmentatie is geen pijnlijke behandeling. Het aanprikken van de huid wordt eerder als irritant ervaren. Mannen of vrouwen die erg gevoelig zijn, wordt geadviseerd om de huid voor de scalp pigmentatie behandeling in te smeren met een verdovende crème. Deze is op recept van uw huisarts verkrijgbaar bij de apotheek.

7. Hoe zie ik eruit na scalp pigmentatie?
Na afloop van een behandelsessie is de behandelde huid vaak een klein beetje rood verkleurd. Lichte zwellingen kunnen eveneens voorkomen. Tegen eventuele hoofdpijn of napijn kunt u een pijnstiller gebruiken. Geadviseerd wordt om de eerste 48 tot 72 uur uw hoofd niet te wassen. De behandelde huid heeft tijd nodig om tot rust te komen. Door het aanprikken van de huid kunnen oppervlakkige korstjes ontstaan. Laat deze zitten en wrijf ze er niet van af. Na 7 tot 10 dagen is de huid hersteld van de scalp pigmentatie behandelsessie.

8. Welke resultaten kan ik van scalp pigmentatie verwachten?
In tegenstelling tot andere behandelingen bij haaruitval heeft u direct na de eerste behandelsessie zichtbare resultaten. De kleur van de aangebrachte pigmenten is in het begin soms nog vrij licht. In de daarop volgende dagen trekt de kleur bij. Een gedeelte van de pigmenten gaat op natuurlijke wijze verloren, waardoor meerdere behandelsessies nodig zijn voor een optimaal resultaat.

9. Hoeveel behandelingen heb ik nodig voor een mooi resultaat?
Tijdens een intakegesprek kan een ervaren scalp pigmentatie specialist nauwkeurig inschatten hoeveel behandelsessies u nodig heeft. Na twee behandelsessies is bij de meeste vrouwen en mannen een goed resultaat bereikt. De derde behandeling wordt vaak gezien als verfijning van het reeds bereikte resultaat. Het kan echter ook voorkomen dat u aanvullende behandelingen nodig heeft voor een mooi eindresultaat.

10. Hoe lang duurt een scalp pigmentatie behandeling?
Micro haar pigmentatie is een langdurige behandeling die met uiterste precisie wordt uitgevoerd. De beste resultaten worden bereikt wanneer u de behandeling uit laat voeren door een ervaren MHP specialist. Afhankelijk van het aantal hoofdzones dat u laat behandelen, zit u tussen de 6 en 8 uur in de behandelstoel.

11. Wat zijn de voordelen en nadelen van scalp pigmentatie?
Een van de grootste voordelen van scalp pigmentatie is dat de behandeling geschikt is voor een grote groep mannen en vrouwen. Ook bij volledige kaalheid en kalende plekken die veroorzaakt worden door Alopecia areata kan MHP een geschikte behandeling zijn. De behandeling geeft direct zichtbare resultaten, die bovendien langdurig zichtbaar zijn. Als u de prijzen van scalp pigmentatie vergelijkt met andere behandelingen, zoals een haartransplantatie, dan zult u zien dat micro haar pigmentatie relatief lage prijzen heeft.

12. Hoeveel kost scalp pigmentatie?
De kosten van een scalp pigmentatie behandeling variëren. Kosten worden berekend aan de hand van het aantal hoofdzones dat u laat behandelen. Vraag bij meerdere scalp pigmentatie aanbieders een prijsopgave op en vergelijk deze met elkaar. Let bij het vergelijken van de prijzen op welke pigmenten gebruikt worden en hoeveel behandelsessie bij de genoemde prijs zijn inbegrepen.

13. Wat zijn de bijwerkingen en risico’s van scalp pigmentatie?
Micro haar pigmentatie is een cosmetische behandeling die de laatste jaren steeds vaker wordt toegepast. Als u voor een ervaren scalp pigmentatie specialist kiest, dan weet u zeker dat de behandeling op een veilige manier wordt toegepast. Bij een specialist is het vaak ook mogelijk om vooraf een proefstukje te laten zetten om eventuele allergische reacties uit te sluiten. Na de behandeling kan uw huid rood en gezwollen zijn. Dit zijn normale verschijnselen die in de volgende dagen verbeteren. Vermijd het openkrabben van korstjes die ontstaan. Open korstjes hebben altijd een zekere kans op infecties en ontsierende littekentjes. Heeft u het idee dat de huid na 7 tot 10 dagen nog niet of onvoldoende is genezen? Neem dan contact op met de behandelend specialist.

14. Is scalp pigmentatie permanent?
MPH specialisten werken meestal met semi permanente pigmenten. De resultaten houden zo’n 2 tot 6 jaar aan en vervagen op natuurlijke wijze. Uw levensstijl en externe invloeden zijn hierop van invloed. Na verloop van tijd kunt u een touch-up laten toepassen om de resultaten bij te werken.

15. Kan scalp pigmentatie ongedaan gemaakt worden?
Ja. Als u niet tevreden bent met het resultaat, dan kunt u met behulp van een laserbehandeling MHP ongedaan laten maken. Meerdere laserbehandelingen zijn hiervoor nodig. Het is ook mogelijk om te wachten tot het pigment op natuurlijke wijze door uw lichaam wordt afgebroken. Niet iedereen komt voor een laserbehandeling in aanmerking.

16. Kan ik douchen na een MHP behandeling?
De eerste dagen na de scalp pigmentatie wordt douchen afgeraden. Uiteraard kunt u douchen, maar dan zonder uw hoofd nat te maken. Volg het advies van de MHP specialist op, hiermee heeft u een positieve invloed op het herstel van de hoofdhuid en het resultaat van de behandeling.

17. Is scalp pigmentatie van invloed op mijn haar?
Nee, daar hoeft u zich geen zorgen over te maken. Scalp pigmentatie beschadigt de haargroei en de haarzakjes niet. Het is een behandeling die prima toegepast kan worden om een dun geworden haardos optisch voller te maken en kale plekken te camoufleren.

18. Is scalp pigmentatie hetzelfde als een tatoeage?
Nee, zowel de techniek als de apparatuur en de gebruikte inkt/pigment zijn anders. Bij een tatoeage wordt zichtbaarheid nagestreefd, terwijl MHP juist onopvallend aanwezig is.

Gratis en vrijblijvend een consult inplannen voor behandeling om haaruitval tegen te gaan?

Wilt u naar aanleiding van de tekst over ‘scalp pigmentatie’ een consult inplannen voor een FUE haartransplantatie of andere behandeling tegen haaruitval? Bespreek met ons uw situatie en vertel over uw wensen en verwachtingen tijdens het consult. We bespreken met u graag de mogelijkheden. Vul hiervoor het contactformulier in, bel naar 0495 – 54 78 48 of mail voor een consult naar consult@acuramedischcentrum.nl.

 • Gratis eerste consult
 • Altijd in ervaren handen
 • Uw zorg is onze zorg
 • Professioneel en eerlijk advies
Voor deze behandeling kunt u terecht bij:

Acura Medisch Centrum locatie Weert

Vraag?

  Voornaam, Naam*

  Mail*

  Telefoonnummer*

  Behandeling

  Bericht*

  Ik stem ermee in dat mijn gegevens worden verwerkt en opgeslagen voor contact. Ik zou kennis kunnen nemen van het privacybeleid.
  De toestemming is op elk moment herroepbaar met ingang voor de toekomst. Stuur me een kort mailtje naar mij. Lees het privacybeleid voor meer informatie.

  Velden gemarkeerd met * zijn verplicht.

  Menu