fbpx

Tricopigmentatie

Let op

Houd er rekening mee dat wij de hier beschreven behandeling momenteel helaas niet in onze kliniek aanbieden. U bent natuurlijk welkom om er hier meer over te weten te komen. Een overzicht van alle behandelingen die wij momenteel aanbieden vindt u hier: https://acuramedischcentrum.nl/behandelingen/

Wij voeren de tricopigmentatie behandeling niet uit, maar kunnen u hier wel het e.e.a. over vertellen. We voeren wel bijvoorbeeld de FUE haartransplantatie, baardtransplantatie en mesotherapie behandeling uit.
Tricopigmentatie is een andere benaming voor micro haar pigmentatie of micro hair pigmentation. Deze innovatieve behandeling kan bij vrijwel iedereen ouder dan 18 jaar worden toegepast. Tricopigmentatie is een behandeling die direct uitkomst biedt bij haarverlies, kaalheid en dunner wordend haar.

Tricopigmentatie.
Tricopigmentatie.
Voor wie is een tricopigmentatie behandeling geschikt?

Zowel vrouwen als mannen worden geconfronteerd met haarverlies en pleksgewijze kaalheid. Veel mensen komen in aanmerking voor een micro haar pigmentatie behandeling. Doorgaans wordt tricopigmentatie uitgevoerd in gevallen van:

 • Ver gevorderde kaalheid, mensen die niet meer in aanmerking komt voor een FUT- of FUE-haartransplantatie. Dit omdat het donorgebied te weinig eigen haarfollikels bevat.
 • Het vergroten van de haardichtheid. Uiteraard kunt u dit ook bereiken met een haartransplantatie. Een tricopigmentatie behandeling is in tegenstelling tot een haartransplantatie een niet-chirurgische ingreep. De risico’s en bijwerkingen zijn tot een minimum beperkt.
 • Littekens die u graag wilt laten camoufleren. Hetzelfde geldt voor pleksgewijze kaalheid, hiervoor heeft u wel toestemming nodig van de behandelend arts.
 • Beginnende of volledige kaalheid die u graag met een stoere, goed onderhouden ‘geschoren look’ wilt camoufleren.
Hoe wordt tricopigmentatie uitgevoerd?

De ervaren specialisten van Acura Medisch Centrum maken gebruik van een speciaal ontworpen apparaat waaraan een verfijnde naald is bevestigd. In de bovenste laag van uw hoofdhuid worden kleine hoeveelheden hypoallergene semi permanente pigmenten geïnjecteerd. Vooraf zijn de hoofdzones die behandeld moeten worden gemarkeerd. Door het aanbrengen van de pigmenten ontstaat het idee van haarstoppels. De aangebrachte stoppeltjes zijn niet van echt haar te onderscheiden. Veelal wordt er gewerkt met semi permanente pigmenten. Dit betekent dat u na verloop van tijd kunt kiezen voor een nabehandeling. Zo kan er rekening worden gehouden met uw natuurlijke haarlijn.

Waar kunt u terecht voor een kwalitatief hoogwaardige tricopigmentatie behandeling?

Als u een tricopigmentatie behandeling overweegt en zich begint te oriënteren op de mogelijkheden, dan ziet u al snel dat u zowel in binnen- als buitenland een MHP-behandeling kunt ondergaan. Naast haarklinieken en gespecialiseerde aanbieders wordt de techniek ook door een toenemend aantal tattoo shops aangeboden. Aangezien het een ingrijpende behandeling is, is het van belang dat u zich goed laat informeren over de mogelijkheden. U kunt dit doen door meerdere intakegesprekken bij verschillende aanbieders te maken. U krijgt zo een goed beeld van hetgeen het beste bij uw situatie past. Uiteraard is het bij het maken van een keuze belangrijk dat u zich vertrouwd voelt bij de specialist van uw keuze.

Tricopigmentatie is vaak goedkoper dan een haartransplantatie

Wilt u graag wat laten doen aan uw dunner wordende haardos of stoort u zich aan de inhammen die ontstaan? Een FUE- of FUT-haartransplantatie is een relatief dure chirurgische ingreep die u af kan schrikken. Angst voor de narcose of bijwerkingen van de ingreep zelf kunnen u doen afzien van een ingreep. Tricopigmentatie is niet te vergelijken met een haartransplantatie, maar het zorgt wel voor een optisch vollere haardos. Bovendien is een tricopigmentatie behandeling soms een betaalbaar alternatief voor een haartransplantatie.

Verzorging van de hoofdhuid na een tricopigmentatie behandeling

De specialisten van Acura Medisch Centrum streven samen met u naar een optimaal eindresultaat van de behandeling tegen haaruitval. U krijgt daarom na de behandeling een aantal waardevolle tips en leefregels die het resultaat positief kunnen beïnvloeden. Na een micro haar pigmentatie behandeling duurt het gemiddeld een tot twee weken voor de behandelde hoofdhuid hersteld is. Zorg ervoor dat u de eerste dagen na de behandeling geen water op de huid krijgt en probeer krabben aan de geïrriteerde huid zoveel mogelijk te voorkomen. Als u vragen heeft kunt u deze altijd stellen aan de ervaren specialisten die u graag van advies en goede raad voorzien. Wij voeren zelf geen micro haar pigmentatie behandelingen uit, maar kunnen u verwijzen naar de beste specialisten.

Tricopigmentatie FAQ – Veelgestelde vragen

Er zijn bepaalde vragen die vaak terugkomen over tricopigmentatie. De meest voorkomende vragen hebben we voor u in het onderstaande overzicht opgesomd. Achter de vragen staan korte en bondige antwoorden.

1. Wat is tricopigmentatie?
Tricopigmentatie is een niet-chirurgische behandeling, waarmee kaalheid en haaruitval gecamoufleerd worden. De behandeling is voor een brede doelgroep beschikbaar en biedt ook soms uitkomst bij Alopecia areata, mits de aandoening onder controle is. Tricopigmentatie wordt ook wel micro haar pigmentatie genoemd.

2. Voor wie is tricopigmentatie een geschikte behandeling?
Micro haar pigmentatie wordt toegepast bij mannen en vrouwen met dunner wordend haar, kalende plekken, littekens en vergevorderde kaalheid. Het pigment dat in de hoofdhuid wordt ingebracht, zorgt ervoor dat het idee van natuurlijke haarstoppels ontstaat. Uw dunne haardos lijkt optisch voller en een kaal hoofd krijgt een verzorgde ‘shaven-look’.

3. Hoe wordt tricopigmentatie uitgevoerd?
Tricopigmentatie valt het best te vergelijken met de bekende tatoeage techniek. De inhoud van een behandeling is echter niet hetzelfde. Met behulp van een speciaal apparaat, met aan de top een fijne naald, worden gekleurde pigmenten in de bovenste huidlaag ingebracht. Dit resulteert in kleine stipjes die niet van echte haarstoppels zijn te onderscheiden. Na afloop zijn direct resultaten zichtbaar.

4. Wordt mijn huid verdoofd voor een tricopigmentatie behandeling?
Micro haar pigmentatie is een behandeling die zonder verdovingen wordt toegepast. U kunt het advies krijgen om uw hoofdhuid voor aanvang van de behandelsessie in te smeren met een verdovende crème. Uw huid wordt tijdens de MHP behandeling aangeprikt, wat een vervelend of irritant gevoel kan veroorzaken. De behandeling wordt doorgaans niet als pijnlijk ervaren.

5. Hoe lang duurt een tricopigmentatie behandeling?
De duur van een ingreep hangt af van het aantal hoofdzones dat u laat behandelen. Een ervaren specialist kan dit vrij nauwkeurig inschatten en u vertellen tijdens het intakegesprek. Tricopigmentatie is een langdurige behandeling die met de nodige nauwkeurigheid wordt uitgevoerd. De gemiddelde behandelduur ligt tussen de 4 en 8 uur.

6. Volstaat een behandeling voor een goed resultaat?
Tricopigmentatie is een behandeling met directe resultaten. Na de eerste behandelsessie kunnen de kleuren wat vaag lijken. De intensiteit van de kleur verbetert in de dagen die volgen op de behandeling. Gedurende het herstel gaat een gedeelte van het aangebrachte pigment op natuurlijke wijze verloren. Vaak zijn na een tweede behandelsessie de resultaten goed. Deze kunnen eventueel met een derde behandeling verder verfijnd worden.

7. Zijn de resultaten van tricopigmentatie blijvend?
Dat hangt van verschillende factoren af. Uiteraard speelt het gebruikte pigment hierin een doorslaggevende rol. Zo kan een kliniek werken met permanente of semipermanente pigmenten. Daarnaast is er een verschil tussen donkere en lichtere pigment kleuren en vervagen pigmenten ook sneller als u de huid geregeld blootstelt aan de zon en/of de zonnebank. Uw lichaam breekt de aangebrachte pigmenten ook op natuurlijke wijze af. Zo’n 2 tot 5 jaar na de tricopigmentatie behandeling ondergaan veel mannen en vrouwen een nabehandeling. Semipermanente pigmenten kunnen al sneller een touch-up nodig hebben. Tijdens het intakegesprek zal de MHP specialist u hier uitgebreid over informeren.

8. Wat zijn de nadelen van tricopigmentatie?
Voor een goed resultaat laat u de tricopigmentatie behandeling bij voorkeur uitvoeren door een ervaren MHP specialist. De behandeling kent geen echte nadelen, behalve dan dat de resultaten over het algemeen niet blijvend zijn en dat het resultaat kan tegenvallen. Patiënten die lijden aan diabetes, immuunstoornissen, hart- en vaatziekten kunnen soms een negatief behandeladvies krijgen. Ook als u te maken heeft met een actieve huidinfectie kan de behandeling tot nader order uitgesteld worden.

9. Met welke risico’s moet ik rekening houden?
De tricopigmentatie die in een hygiënische omgeving wordt uitgevoerd, is een veilige cosmetische behandeling met een uiterst kleine kans op bijwerkingen. Door het herstel van de huid kan jeuk ontstaan op de aanprikplaatsen. Wondjes die opengekrabd worden, kunnen infecties en slechte wondgenezing veroorzaken. Daarnaast bestaat altijd een zekere kans op een allergische reactie. Dit kan echter vooraf worden uitgesloten, door een proefstukje aan te laten brengen.

10. Hoe ziet mijn haarlijn eruit na tricopigmentatie?
Tijdens het intakegesprek neemt de MHP specialist voldoende tijd om uw wensen aangaande de haarlijn te bespreken en indien gewenst uit te tekenen. De mooiste resultaten worden bereikt door de natuurlijke haarlijn te volgen. Zowel een zachte als strakkere haarlijn kan met tricopigmentatie gerealiseerd worden. De specialist houdt bij het bepalen van de haarlijn onder meer rekening met uw leeftijd en de vorm van uw gezicht.

11. Moet ik mijn haar millimeteren voor een tricopigmentatie behandeling?
Om de kleur van het pigment optimaal af te kunnen stemmen op uw natuurlijke haarstoppel kleur, worden mannen doorgaans gevraagd om het haar te millimeteren. Na afloop van de MHP behandeling kunt u uw haar weer laten groeien. Uw haardos zal optisch verdicht worden. Vrouwen die voor tricopigmentatie kiezen, hoeven het haar niet te scheren. De specialist kan ook tussen de bestaande haren werken. Individueel advies kan door de behandelend specialist worden gegeven.

12. Wat zijn de kosten van tricopigmentatie?
In vergelijking met bijvoorbeeld een haartransplantatie is tricopigmentatie zeer betaalbaar. Hoe hoog de kosten in uw situatie zullen zijn, hangt af van de kliniek keuze en het aantal hoofdzones dat u laat behandelen. Als u meerdere prijsopgaves aanvraagt, let dan op de inhoud van het aanbod. Hoeveel behandelsessies zijn inbegrepen? Welke hoofdzones worden behandeld? Welke soort pigment wordt gebruikt?

13. Hoe vind ik tricopigmentatie ervaringen van anderen?
Online zijn meerdere review sites actief. Deze sites verzamelen ervaringen van cosmetische behandelingen en geven deze gerangschikt weer. Daarnaast is het mogelijk om ervaringen te lezen, vragen te stellen en mee te praten op een micro haar pigmentatie forum. Een bekend voorbeeld is Haarweb en de Haarstichting.n

14. Is een intakegesprek voor tricopigmentatie verplicht?
Een intakegesprek is niet alleen bedoeld om kennis te maken met de MHP specialist en de kliniek. Tijdens het gesprek worden belangrijke zaken omtrent uw gezondheid, medicijngebruik en verwachtingspatroon van de behandeling besproken. U krijgt informatie over de ingreep, mogelijke risico’s en het soort pigment dat wordt gebruikt. Achteraf kunt u zich een beeld vormen over tricopigmentatie en weet u of u met vertrouwen plaats kunt nemen in de behandelstoel. O.a. bij de MHP kliniek kunt u terecht voor een tricopigmentatie consult.

15. Is tricopigmentatie hetzelfde als een tatoeage?
Nee, ondanks dat de behandelingen wel wat op elkaar lijken, zijn er wezenlijke verschillen. MHP apparatuur is speciaal ontworpen en wordt met kortere, fijnere naalden toegepast. Tatoeage inkt is bovendien permanent en van andere samenstelling dan dat het hypoallergene semi permanente pigment is dat bij tricopigmentatie wordt gebruikt.

16. Kunnen littekens gecamoufleerd worden met tricopigmentatie?
Ja, zowel haartransplantatie littekens als littekens ten gevolge van ongevallen, brandwonden of operaties kunnen door middel van tricopigmentatie gecamoufleerd worden. Uiteraard verschilt iedere situatie en wordt uw geschiktheid beoordeeld door een ervaren MHP specialist.

17. Is tricopigmentatie pijnlijk?
Tricopigmentatie is meestal niet pijnlijk en wordt niet onder narcose of met een plaatselijke verdoving toegepast. Indien gewenst kunt u gebruik maken van een verdovende crème die u voor de behandelsessie aanbrengt. Na afloop van de behandeling kan uw huid gevoelig zijn en wordt soms napijn ervaren. U kunt dit met een pijnstiller bestrijden.

18. Waar kan ik terecht voor een tricopigmentatie behandeling?
Verspreid over Nederland zijn diverse gespecialiseerde micro haar pigmentatie specialisten actief. Daarnaast is het mogelijk om voor een buitenlandse behandelaar te kiezen. Vooraf vergelijken wordt geadviseerd.

19. Kan tricopigmentatie bij volledige kaalheid toegepast worden?
Ja, ook een volledig kale schedel kan met behulp van micro haar pigmentatie gecamoufleerd worden. Het resultaat is een moderne, goed verzorgde geschoren look.

20. Is tricopigmentatie mogelijk bij Alopecia areata?
Ja, mits de aandoening onder controle en stabiel is. Kale plekken als gevolg van Alopecia areata kunnen met behulp van tricopigmentatie verborgen worden.

Gratis en vrijblijvend een consult inplannen voor behandeling om haaruitval tegen te gaan?

Wilt u naar aanleiding van de tekst over ‘tricopigmentatie’ een consult inplannen voor een haartransplantatie of andere behandeling tegen haaruitval? Bespreek met ons uw situatie en vertel over uw wensen en verwachtingen tijdens het consult. We bespreken met u graag de mogelijkheden. Vul hiervoor het contactformulier in, bel naar 0495 – 54 78 48 of mail voor een consult naar consult@acuramedischcentrum.nl.

 • Gratis eerste consult
 • Altijd in ervaren handen
 • Uw zorg is onze zorg
 • Professioneel en eerlijk advies
Voor deze behandeling kunt u terecht bij:

Acura Medisch Centrum locatie Weert

Vraag?

  Voornaam, Naam*

  Mail*

  Telefoonnummer*

  Behandeling

  Bericht*

  Ik stem ermee in dat mijn gegevens worden verwerkt en opgeslagen voor contact. Ik zou kennis kunnen nemen van het privacybeleid.
  De toestemming is op elk moment herroepbaar met ingang voor de toekomst. Stuur me een kort mailtje naar mij. Lees het privacybeleid voor meer informatie.

  Velden gemarkeerd met * zijn verplicht.

  Menu