fbpx

Alopecia androgenetica

Let op

Houd er rekening mee dat wij de hier beschreven behandeling momenteel helaas niet in onze kliniek aanbieden. U bent natuurlijk welkom om er hier meer over te weten te komen. Een overzicht van alle behandelingen die wij momenteel aanbieden vindt u hier: https://acuramedischcentrum.nl/behandelingen/

Wanneer u last krijgt van haaruitval en online zoekt naar oplossingen voor haaruitval, bent u de term ‘alopecia androgenetica’ vast wel eens tegengekomen? Deze term komt oorspronkelijk uit het Latijn. Wanneer we dit vertalen, kan dit worden vertaald als erfelijke haaruitval. Alopecia betekent haaruitval en androgenetica betekent genen of erfelijk.

Alopecia androgenetica.
Alopecia androgenetica.
Waardoor wordt alopecia androgenetica veroorzaakt?

Er wordt enorm veel onderzoek gedaan naar haaruitval. Het bedrijf dat de oplossing hiervoor vindt, kan namelijk direct miljoenen mensen helpen. Om een oplossing te kunnen zoeken voor een probleem, is het belangrijk dat eerst wordt vastgesteld waardoor dit probleem nu precies veroorzaakt wordt.
Bij alopecia androgenetica of erfelijke haaruitval is een hormoon de boosdoener. Het gaat hierbij om DHT. Wanneer testosteron wordt omgezet in DHT in de haarwortels, verkort dit de haargroeicyclus. Normaal gesproken duurt een haargroeicyclus ongeveer drie jaar. Door het hormoon DHT kan dit terug worden gebracht naar enkele maanden. Omdat een haar maar een beperkt aantal keren kan groeien en de haar steeds zwakker terug groeit, zal dit uiteindelijk leiden tot kaalheid. Dit is vaak een proces dat zich binnen enkele jaren tot ongeveer 20 jaar voltrekt. Dit is onder andere afhankelijk van hoe gevoelig u bent voor dit hormoon. U kunt de haaruitval oorzaken ook laten onderzoeken. Heeft u bijvoorbeeld last van haaruitval na zwangerschap of haaruitval na ziekte?

Hoe kunt u alopecia androgenetica behandelen?

Een alopecia androgenetica behandeling is wellicht een geschikte oplossing voor u. U kunt er voor kiezen om erfelijke haaruitval tegen te gaan met behulp van haargroeimiddelen.
De bekendste haargroeimiddelen om erfelijke haaruitval te stabiliseren, zijn Finasteride en Minoxidil. Dit zijn ook direct de twee enige wetenschappelijk bewezen haargroeimiddelen. Houd er rekening mee dat deze haargroeimiddelen niet bij iedereen even goed aanslaan. Sommige mensen hebben er profijt van. Haaruitval wordt dan gestabiliseerd en soms wordt het haar zelfs weer wat dikker. Het is echter ook mogelijk dat de haargroeimiddelen niet werken en dat de haaruitval gestaag doorzet.
Haaruitval bij volwassenen wordt meestal veroorzaakt door Alopecia androgenetica of AGA. Het wordt vaak omschreven als mannelijke kaalheid, terwijl ook vrouwen aan deze vorm van haaruitval lijden. Alopecia androgenetica of AGA is veelal erfelijk bepaald en kan op ieder moment in een mensenleven tot uiting komen. Geen patroon is hetzelfde en alopecia androgenetica leidt ook niet bij iedereen tot volledige kaalheid.
De behandeling hangt van verschillende factoren af. Heeft u bijvoorbeeld haaruitval na corona? Of is haaruitval genetisch, waarbij haaruitval door hormonen komt?

Alopecia androgenetica bij mannen en vrouwen

Erfelijke haaruitval komt bij vrouwen en mannen voor. Het beeld en het verloop verschilt echter wel. Alopecia androgenetica of AGA begint bij mannen meestal bij de voorste haargrens. De haargrens trekt zich terug en inhammen ontstaan. De haren op het achterhoofd in de haarkrans blijven meestal bestaan en zijn geschikt om gebruikt te worden bij een eventuele haartransplantatie. Vrouwen hebben bij alopecia androgenetica of AGA haaruitval die veel meer gelijkmatig verdeeld is dan bij mannen. De haargrenzen blijven bestaan de haardos wordt echter een stuk dunner. Zowel vrouwen als mannen kunnen psychisch lijden aan erfelijke haaruitval. De uiteindelijke diagnose alopecia androgenetica of AGA kan door een medisch specialist zoals een dermatoloog worden gesteld. De arts baseert zich op het klinisch beeld van uw hoofdhuid, het haaruitval patroon en het verhaal dat u voorlegt. Alopecia androgenetica heeft meestal geen onderliggende medische oorzaken. Haaruitval en de overgang kunnen ook met elkaar verband houden.

Hoe ontstaat alopecia androgenetica of AGA?

Naarmate het natuurlijke verouderingsproces verstrijkt, neemt ook de kans op dunner wordend haar en haarverlies toe. Zowel bij mannen als vrouwen is de mate waarin dit gebeurt en de leeftijd waarop dit begint erfelijk bepaald. Vrouwen kunnen ook door een aandoening van de geslachtsorganen aan haarverlies lijden. Dit zijn slechts zeldzame gevallen. Net zoals bij mannen kunnen ook vrouwen worden geconfronteerd met erfelijke haaruitval, alopecia androgenetica. Het ontstaan van AGA of alopecia androgenetica vergt enig inzicht in het natuurlijke haargroei proces. Uw haar groeit volgens drie fasen:

  • Anagene fase. De duur van de haargroei verschilt per persoon. In deze fase bevinden zich 66 tot 96% van uw haren. Vrouwen hebben een langere anagene fase en kunnen hierdoor langer haar dragen. De haren zijn in de anagene haargroei fase sterk, stevig, dik en hebben pigment.
  • Katagene fase. De groei van de haar stopt. Het haarzakje begint al te verschrompelen, terwijl de haar nog in uw hoofdhuid vastzit. De haar bevat minder pigment en wordt dunner. Het percentage haren dat in de katagene fase zit ligt tussen 0 en 6 %.
  • Telogene fase. In de laatste fase valt uw haar uit. In het haarzakje begint een nieuwe haar aan een groeicyclus. Gemiddeld zitten 2 tot 18% van de haren in de laatste, telogene, fase.

Het ontstaan van AGA is bij mannen en vrouwen gelijk. Door een overgevoeligheid voor een van de mannelijke hormonen, Dihydrotestosteron (DHT), raakt de groei verstoord. De haren groeien in plaats een aantal jaren slechts een paar maanden. Mannen en vrouwen zijn op diverse manieren gevoelig voor DHT, waardoor het patroon van haaruitval verschilt. DHT laat de haarwortels verschrompelen en laat de haarimplant dunner lijken. Haarwortels die verschrompeld zijn, zijn niet meer in staat om nieuwe haren te laten groeien.

Kan Alopecia Androgenetica of AGA behandeld worden?

Diverse haargroeimiddelen zijn verkrijgbaar. Minoxidil is een van de meest gebruikte middelen bij AGA. Het kan door vrouwen en mannen toegepast worden en is bewezen effectief. Vrouwen kunnen soms ook baat hebben bij het gebruik van de Diane 35 pil. Steeds vaker wordt er echter ook gekozen voor een definitieve behandeling, waarmee de haaruitval een halt wordt toegeroepen. Dit kan met een FUE haartransplantatie die door Acura Medisch Centrum in Weert wordt uitgevoerd. Laat u vrijblijvend voorlichten over de mogelijkheden die een haartransplantatie of een alternatieve behandeling u te bieden heeft.

Erfelijke haaruitval behandelen met een haartransplantatie

Een haartransplantatie is de meest gekozen behandelvorm door mensen met alopecia androgenetica. Niet iedereen komt in aanmerking voor een haartransplantatie. Bent u bijvoorbeeld jonger dan 20 en is het onduidelijk hoe de haaruitval gaat doorzetten? Dan is het verstandig om eerst een aantal jaar te wachten, zodat u ziet hoe dit patroon zich doorzet. Bij een haartransplantatie worden haren vanuit het donorgebied getransplanteerd naar plekken waar uw haar dunner is of waar sprake is van kaalheid.

Alopecia androgenetica FAQ – Veelgestelde vragen

Er zijn bepaalde vragen die vaak terugkomen over Alopecia androgenetica. De meest voorkomende vragen hebben we voor u in het onderstaande overzicht opgesomd. Achter de vragen staan korte en bondige antwoorden.
1. Wat is Alopecia androgenetica?
Een van de meest voorkomende vormen van haaruitval is Alopecia androgenetica, ook wel bekend als mannelijke of erfelijke kaalheid.

2. Komt Alopecia androgenetica alleen voor bij mannen?
Nee, in tegenstelling tot wat veel mensen denken hebben ook vrouwen last van deze vorm van haaruitval.

3. Hoe ziet haaruitval als gevolg van Alopecia androgenetica eruit?
Het patroon van het haarverlies verschilt bij mannen en vrouwen. Mannen zien de inhammen dieper worden, de haarlijn terugtrekken en de kruin gaat kalen. Bij vrouwen volgt de haaruitval eerder een diffuus of verspreid patroon, waarbij de haardos zichtbaar dunner wordt.

4. Heb ik Alopecia androgenetica?
Ga bij aanhoudend haarverlies naar uw huisarts. Deze kan aan de hand van uw verhaal en eventueel uw familie achtergrond Alopecia androgenetica, of een andere oorzaak, vaststellen. Een enkele keer wordt iemand doorgestuurd naar een dermatoloog.

5. Kan ik zelf iets doen om het haarverlies te verminderen?
Alopecia androgenetica stopt niet vanzelf en het haarverlies is helaas vaak onomkeerbaar. Het haarverlies kan gecamoufleerd worden door het dragen van een haarwerk, pruik of een toupet. Een haartransplantatie of bijvoorbeeld mesotherapie kan soms ook uitkomst bieden.

6. Kan Alopecia androgenetica behandeld of opgelost worden?
Onderneem tijdig actie en voorkom kale plekken en volledige kaalheid. Beginnend haarverlies kan verminderd worden door het gebruik van een bewezen haargroeimiddel. Middelen als Dutasteride, Finasteride, Minoxidil, de Diane pil en Ketoconazol shampoo kunnen gebruikt worden. Gebruik een haargroeimiddel volgens voorschrift en laat u vooraf adviseren door een (huis)arts. Daarnaast kunt u behandelingen als micro haar pigmentatie, mesotherapie bij haaruitval of een haartransplantatie overwegen.

7. Hoe lang moet ik een haargroeimiddel gebruiken?
Een haargroeimiddel dient meerdere maanden gebruikt te worden, voordat er verbetering zichtbaar wordt. Is er na 6 maanden geen zichtbare verbetering? Verder gebruik van het middel dat werd voorgeschreven is dan nutteloos. Een arts kan adviseren om over te stappen op een ander middel.

8. Zijn de resultaten van haargroeimiddelen blijvend?
Nee, als u stopt met het gebruik van het middel dat werd voorgeschreven dan zal de haaruitval terugkeren.

9. Kan Alopecia androgenetica blijvend opgelost worden?
Ja, met een haartransplantatie worden blijvende resultaten bereikt.

10. Komt iedereen met Alopecia androgenetica voor een haartransplantatie in aanmerking?
Nee, dat is helaas niet het geval. De chirurgische ingreep wordt met uw eigen donormateriaal uitgevoerd, daarom is het van belang dat er voldoende donorhaar beschikbaar is. Is het haarverlies te ver gevorderd, waardoor een natuurlijk resultaat niet kan worden bereikt? Dan zal een haartransplantatie specialist u een andere behandeling adviseren.

11. Wat is micro haar pigmentatie bij Alopecia androgenetica?
Micro haar pigmentatie is een behandeling die ook bij ver gevorderde en volledige kaalheid toegepast kan worden. Gekleurd, semi permanent, pigment wordt met speciale apparatuur in de bovenste hoofdhuidlaag geïnjecteerd. Hierdoor ontstaat het effect van natuurlijke haarstoppels. Het is een prima manier om kale plekken te camoufleren en een uitgedunde haardos optisch voller te laten lijken.

Gratis en vrijblijvend een consult inplannen voor een haartransplantatie behandeling?

Wilt u naar aanleiding van de tekst over ‘alopecia androgenetica’ een consult inplannen voor een haarimplantatie of andere behandeling tegen haaruitval? Bespreek met ons uw situatie en vertel over uw wensen en verwachtingen tijdens het consult. We bespreken met u graag de mogelijkheden. Vul hiervoor het contactformulier in, bel naar 0495 – 54 78 48 of mail voor een consult naar consult@acuramedischcentrum.nl.

  • Gratis eerste consult
  • Altijd in ervaren handen
  • Uw zorg is onze zorg
  • Professioneel en eerlijk advies
  • Haarstichting-samenwerkingspartner
Voor deze behandeling kunt u terecht bij:

Acura Medisch Centrum locatie Weert

Vraag?

    Voornaam, Naam*

    Mail*

    Telefoonnummer*

    Behandeling

    Bericht*

    Ik stem ermee in dat mijn gegevens worden verwerkt en opgeslagen voor contact. Ik zou kennis kunnen nemen van het privacybeleid.
    De toestemming is op elk moment herroepbaar met ingang voor de toekomst. Stuur me een kort mailtje naar mij. Lees het privacybeleid voor meer informatie.

    Velden gemarkeerd met * zijn verplicht.

    Menu